Co je to magnetoterapie?

05.10.2015 12:52

MAGNETOTERAPIE

 

Již od svého vzniku je život na zemi pod vlivem elektrických a magnetických polí, bez jejichž působení by nebyl vůbec možný. Kdyby neexistovalo magnetické pole země, nemohla by do buňky vstoupit ani jediná molekula potřebných látek. Toto pole umožnuje látkovou výměnu, přeměnu a vylučování splodin v živé buňce. Siločáry zemského pole mají severo-jižní směr a v současné době má zemský magnetismus hodnotu břibližně 0,047 mT (militesla) což odpovídá ve starších jednotkách 0,47 G Gaussů) . Jeho hodnota klesá od polů směrem k rovníků a pulsuje denním i ročním rytmem. Alarmující je skutečnost, že intenzita magnetického pole země poklesla za posledních 500 let o 50 procent a nadále klesá.

Nemoci způsobené tímto poklesem, syndromem nedostatku magnetického pole.

Magnetoterapie spočívá v působení umělého magnetického pole určitých parametrů na lidský organizmus. Jedná se tedy o fyzikální teripii, při které je generováno velkoplošně pulsující magnetické pole nízké frekvence. Elektrické proudy vyvolané mag.polem mírně zvýší teplotu exponované tkáně, a to o 0,5°C až 1°C.

Regenerační a léčebné účinky magnetického pole jsou lidem známy více než 2000 let.

Primitivní magnetoterapie byla používána již před mnoha sty lety na evropském i africkém kontinentu. Naši předkové znali účinky magnetického pole, tvořeného jediným přirozeným magnetem-minerálem kterým je magnetovec (Fe3 O4). Znali přitažlivou sílu působící na železné předměty a přisuzovali ji božský původ.

Destičky magnetovce přikládali na rány a bolestivá zranění s cílem uryhlit hojení a odstranit bolest. Později se drť magnetovce přidávala do medu a vína čímž vznikal nápoj věčného mládí.

Úrověn současných moderních poznatků umožňuje účíně vyžívat polsního nizkofrekvenčního magnetického pole v medicíně, lázeňské léčbě i při domácí rehabilitaci. Pulsní nizkofrekvenční magnetické pole pozitivně ovlivňuje biochemické a biofyzikální reakce v buňkách, mezi buňkami a rovněž zlepšuje průchodnost buněčných membran. Výsledkem tohoto procesu je skutečnost, že buňky jsou ve zvýšené míře zásobovány kyslíkem a ostatními důležitými látkami čimž se zlepšuje proces látkové výměny.

V buňce jsou růst a funkce řízeny elekromagnetickými kmity. Narušení těchto informací vede k těžkému poškození buněk – ke vzniku nemoci. Škodlivé vedlejší účinky jsou při použití magnetoterapie vyloučeny. Magnetismus znamená živou energii která představuje pohon pro životně důležité pochody v těle. Měření funkce buněčných membran ukázalo, že intenzita kmitání buněk klesá ze závažností nemoci. Přiváděné kmity podporují energeticky nemocnou buňku, dostavají ji zpět na zprávnou frekvenci. Tento postup tělo nezatěžuje, protože se jedná o přírodní biologickou metodu.

Zhrneme-li tyto poznatky dá se obecně říci, že pulsní magnetické signáli kladně působí na znovu vytvoření narušení pulsního el.mag.pole a tím se vybuzuje přirozená regenerace poškozené části.

 

Hlavní účinky magnetoterapie

 

Zrychlení regenerace buněk, protizánětlivé působení zmírnění bolestí, urychlení procesu hojení, rozšíření cev, stabilizace krevního tlaku, posílení a zlepšení imunitního systému, stimulace růstu a výstavba kostní tkáně, harmonizace vegetativního nervového systému, snížení spotřeby léků, zmírnění kloubních a svalových bolestí, relaxační účinky na svali, odsranění svalového napětí, odstranění otoků.